Europa-Parlamentet kan gøre hverdagen grønnere
Christel Schaldemose, medlem af Europa-Parlamentet (S)
EU sætter i stor stil rammer for, hvordan vores hverdag leves. Nok langt mere end de fleste aner. Du er i berøring med EU-regler, fra du står op, til du går i seng. Og det er uanset om, du drikker et glas vand, spiser et æg eller en yoghurt, går i bad, bruger computeren, kører i bil, er på arbejde, går i biografen eller tager medicin. Derfor er det heller ikke ligegyldigt, hvem der sidder med ved bordet, når rammer og regler bliver bestemt. Alene af den grund bør vi alle stemme ved valget til Europa-Parlamentet den 25. maj.
Men hvad kæmper jeg så for? Svaret i den korte udgave er, at jeg arbejder benhårdt for bedre og strammere regler på en lang række områder, som er til gavn for såvel vores klode som vores sundhed.
Efter min mening skal vi have stoppet den omfattende brug af farlige kemikalier i de produkter, som er i vores hverdag. EU’s kemikalielovgivning – kaldet REACH – er et fremskridt, men en række stoffer er ikke ordentligt dækket ind af regelsættet. Det gælder for eksempel de hormonforstyrrende stoffer. Vi har brug for, at der testes for selv små mængder af stofferne. Samtidig skal flere stoffer forbydes i hverdagsprodukter, og forsigtighedsprincippet skal langt oftere tages i brug. Nye studier viser, at vi gambler med vores børns sundhed og intelligens. Det kan vi ikke leve med – vi må stoppe det nu.
Vi skal have bedre rammer for økologien i EU. Dels i form af kontrol med produkterne og dels ved, at det skal være nemmere at være økologisk producent. Vi skal støtte bæredygtighed i produktionen. Jeg så gerne, at EU’s landbrugsstøtte forsvandt, men det er meget urealistisk at opnå. Derfor vil jeg bruge tiden på at forbedre landbrugsstøtten og sikre, at vi kan stole på, at de eksisterende regler rent faktisk bliver overholdt – ligegyldigt om det handler om økologi, konventionelt landbrug, dyrevelfærd eller andet.
Endelig skal vi også gøre en indsats for at reducere vores madspild i EU. Madspild belaster vores miljø og vores pengepung i stor stil. EU skal sikre, at alle medlemslande laver madspildsplaner med klare mål for at mindske spildet, og planerne skal følges op.
Der er ingen tvivl om, at krisen har sat sine tydelige spor på EU’s politik, men krisen må aldrig bruges som en undskyldning for ikke at tænke mere grønt og bæredygtigt. Jeg har tænkt mig at tage den kamp, hvis jeg bliver genvalgt til Europa-Parlamentet. Det gælder både store og små sager. For din og klodens skyld.